De slagbank

Functie van de slagbank

Uit het geplette en verwarmde oliehoudende zaadmeel wordt in de slagbank de olie geslagen. Het warme zaadmeel (ongeveer 40 graden) dat zich in de bulen bevindt, wordt in het slagblok geplaatst. Een hei, aangedreven door de wentelas, slaat een wig in het slagblok waardoor het zaadmeel onder hoge druk komt te staan. Onder de hoge druk wordt de olie uit het zaadmeel geperst.

Onderdelen: slagblok, laad, jaagijzers, beitels, heien, vuisten, heef

Het slagblok is een zware balk waarin een gat van 1.25 m lang en 18,5 cm breed is gehakt. Aan weerszijde in het gat, de laad, bevindt zich een jaagijzer waarin de buul met het zaadmeel wordt geplaatst. Tussen de jaagijzers staan twee houtblokken waartussen twee wiggen of beitels geplaatst zijn: de slagbeitel en de losbeitel. De stamper of slaghei van de slagbank slaat de slagbeitel naar beneden. De taps toelopende slagbeitel drukt daardoor de houtblokken naar buiten waardoor het zaad in de bulen samengedrukt wordt. De hoge druk perst de olie uit het zaad waarna het wordt opgevangen in bekkens onder de slagbank. Nadat de olie is uitgeperst blijft een droge harde lijnkoek over.

Deze molen met een enkelwerk worden door heien van de slagbank opgetild door een brede dubbele spaak waarvan de armen door de wentelas zijn gestoken. De heef en de spaak hebben een zodanige breedte dat de slag- en loshei daarmee bediend kunnen worden. De wentelas die de heien bedient, heeft tussen twee stel nokken een tweetal spaken. Ook de heien hebben ieder een nok, de vuist (ook wel duim genoemd). Als de wentelas draait, tilt de spaak de hei aan de vuist op en laat deze bovenaan vanzelf weer los door het wegdraaien van de wentelas. De hei valt door zijn gewicht naar beneden. Een slagbank heeft twee heien: de slaghei die de slagbeitel in het slagblok slaat en de loshei die de losbeitel uit het slagblok slaat.

Ontwerp AutoCad

Autocad is een tekenprogramma dat is bedoeld om technische tekeningen te maken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om 3D modellen te maken. Aan de hand van de opgedane kennis is het geheel tot in detail constructief en technisch uitgewerkt om uiteindelijk de vorm en afmetingen van de onderdelen die gemaakt worden te bepalen en vast te leggen. Hiernaast is een 3D-tekening te zien van de slagbank.

Klik hieronder voor de aanzichten die 2D zijn uitgetekend.

Monotekening

Top